C vitaminin faydaları ve bilmeniz gerekenler



Sebze ve meyvelerin az tüketilmesi, giderek artan stres, sigara, alkol ve ayaküstü atıştırma öğünleri gibi günümüzün klasik alışkanlıkları C vitamininden yetersiz beslenmemize neden oluyor.
C Vitamini eksikliğinde ne olur?
C vitamini secviyesindeki en küçük düşüş bile sağlığımızı olumsuz etkiler. En önemli belirtileri; isteksiz bir ruh hali, enfeksiyonlara kolay yakalanma, yorgunluk ve alerjilere açık olmaktır. Vücudunuzun hastalıklara daha güçlü karşı koyabilmesi için daima yeterli miktarda C vitamini almaya devam ediniz.
C vitaminin görev alanı
Suda çözünen bu vitaminin öncelikli görevi, E vitaminiyle birlikte hareket ederek hücreleri korumaktır. Böylece vücut, besinlerin sindirilmesi sırasında ortaya çıkan ve sağlıklı hücrelerin yapısına zarar veren “serbest radikaller”e karşı sağlam bir savunma hattı kurar ve kanserleri engeller.
Ayrıca kolestrolün yıkılmasını destekler, bitkisel gıdalardaki demirin değerlendirilmesini sağlar ve sinirler arasındaki iletişimi sağlayan maddeler ile tiroit hormonlarının üretiminde rol oynar. Sigara kullanan pek çok kişi, vücutlarının sigara içmeyenlere kıyasla %40 oranında daha çok C vitaminine ihtiyaç duyuduğunu bilmiyor. İçtikleri her sigara vücutlarına giren C vitaminin 30-40 miligramını “çalıyor”. Uzmanlar, sigara kullananlara günlük 500-1000 miligramlık bir doz tavsiye ediyorlar.
Aklınızda Bulunsun!
Taze yendiği takdirde birçok meyve ve sebzede yeterli miktarda C vitamini bulunur. Ancak dallarından koparıldıkları andan itibaren geçen süre içinde meyve ve sebzelerdeki C vitamini miktarı azalıyor.
C vitamini hangi gıdalarda bulunur?
Yabaniğdesi suyu, kırmızı dolmalık biber, brokoli(pişmemiş), kivi, portakal, muz, patates(kabuklu kaynamış)
Uzmanlar diyor ki;
Soğuk algınlığı: Bağışıklık sistemi hücrelerinin C vitamini gereksinimi, diğer hücrelerinkinin 40 katıdır. Soğuk algınlığı ya da enfeksiyon durumlarında vücut, kandaki C vitaminini savunma hücrelerine aktarır. Yeterli miktarda C vitamini takviyesi yapıldığı takdirde hastalığın süresi ve şiddeti azalır.
Kalp rahatsızlıkları: C vitamini, damar duvarlarında yağ birikmesini de önler. Yüksek tansiyon hastaları, günde 500 mg C vitaminiyle kan basınçlarını yüzde 10 oranında düşürebilirler.
Göz hastalıkları: Yeterli miktarda C vitamini alınması, serbest radikallerin gözbebeğine zarar vermesini ve bulanık görmeyi önlüyor.
Bir Uyarı!
Yüksek dozda C vitamini alımı, idrar testi sonuçlarını ve dışkıda kan incelemelerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle bu tür tahlil ve muayenelerden önce fazla C vitamini almamaya dikkat edilmeli.
alıntıdır.