Yaz öncesi kiloları veriyoruz

Bahar ayı değişim, yenilenme, tazelenme ayıdır ve ilk olarak bu değişimi kendimizde uygulamak isteriz. Bu nedenle zorlu geçen bir kış ayının ardından alınan kiloları da verme zamanıdır.

Peki bunun için neler yapabiliriz;

*Mutfağınızı düzenlemekle başlayın; çekmecelerde ya da buzdolabınızda bulunan bütün şekerli, yağlı abur cuburları, cipsleri, asitli içecekleri atıp yerlerine daha sağlıklı seçenekler yerleştirin.

*Tam yağlı yoğurt, süt ve peynirinizi en azından yarım yağlı ürünlerle değiştirin.

*Beyaz ekmek alıştığımız bir tat ama ara ara çavdarlı, tahıllı, tam buğday ekmeği de tüketmeye hatta mümkünse alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın.

*Tükettiğiniz çay, kahve içerisine eğer şeker ilave ediyorsanız ya şekersiz içmeye çalışın yada bitkisel tatlandırıcıları tercih edin.

*Asitli içecekler, meyve suyu yerine ayran, soda, şekersiz limonatayı tercih edin.

*Günlük tükettiğiniz çay ve kahveyi azaltın yerine bitki çaylarını deneyin.

*Günde 2-2, 5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin, suyu yemeklerle beraber değil yemek öncesinde yada sonrasında tüketmeye çalışın.

*Hayatınızdaki üç beyazın tüketimini azaltın; tuz, şeker, un, tuz yerine baharatları, şeker yerine bitkisel tatlandırıcıları, beyaz un yerine kepekli, tahıllı un ve ürünleri tercih edin.

*Beslenmenizdeki her türlü yağ miktarını azaltın. Günlük almanız gereken yağ miktarını %25-30 ile sınırlayın. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Yemeklerinizde krema, mayonez, margarin ve tereyağı fazla kullanmayın, az sıvı yağlı tercih edin.

*Kompleks karbonhidrat ve posa miktarını arttırın. Günde toplam 5-6 porsiyon ekmek, baklagiller, sebze, meyve ve tahıllardan gelecek şekilde kompleks karbonhidratlar yiyin.

*Protein tüketiminizi ihtiyacınıza göre belirleyin, yağsız veya yağı azaltılmış ürünleri tercih edin. Et tüketiminiz fazlaysa yağ tüketiminizde artacaktır.

*Haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın, yararlı etkisinin artması için asla kızartmayın.

*Meyve tüketimine özen gösterin ama miktarını da artırmayın, ara öğünlerde 1 porsiyon tüketin.

*Her öğün lif almaya çalışın, sebze çorba, salata veya sebze illaki tüketmeye çalışın. Hem vitamin ve mineral ihtiyacınız için, hem sindirim sisteminizin düzenli çalışması için hem de yediğiniz yiyeceklerdeki yağın depolanmadan atımını hızlandırmak için.

*Salatalarınızda koyu renkli sebzeleri tercih edin, kansere karşı en fazla koruyucu etkiye sahiptirler.

*Yemeklerinizi, çorbalarınızı baharatlandırın. Kimyon sindirimi hızlandırır, gaz problemini azaltır. Kırmızı biber metabolizmayı hızlandır, düzenli tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcıdır. Tabi mide problemleriniz yoksa.

*Asla öğün atlamayın, sık sık ve az yemeye çalışın.

*Her gün toplamda 3-4 porsiyon süt, yoğurt, ayran tüketin.

*Yiyecekleri kızartmayın, fırında, ızgara, buğulama, haşlama tekniklerini uygulayın. Hem besinsel değerlerini kaybetmeyecekler hem de kanserojen etkisi olmayacak.

*E vitamini, selenyum, magnezyum, çinko'dan zengin kuruyemişlerden her gün toplam 10-15 adet tüketin. Kalp sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, konsantrasyon problemlerinin giderilmesi, anti kanserojen etkilerinden dolayı düzenli tüketimi önemli.

*Yemeklerinizi hızlı yemeyin, küçük lokmalar halinde yavaş yavaş yemeğe çalışın. Hızlı yemek hem sindirim asit salgılarının yavaş salgılanmasını hem de kilo artışını tetiklemektedir.

*Alkol tüketiminizi azaltın, tüketiyorsanız kalp sağlığı için daha faydalı olan şarabı tercih edin.

*Kilo probleminiz varsa vermeye çalışın bilin ki her fazla kilo hastalıklara da davetiye çıkartmaktadır.

*Düzenli spor yapın, hem kilo kontrolü için hem de psikolojik ve fizyolojik sağlığınız için mümkünse her gün en az yarım saat yürüyün.

*Bugünden itibaren daha mutlu, sağlıklı, stressiz ve formda bir yaşam geçirmeniz dileğiyle.

Alıntıdır.