İnternet üzerinden alışveriş yapıyor musunuz?

İnternet üzerinden alışveriş yapıyor musunuz? e alışverişMalum, internet üzerinden alışveriş, çoğu kişi için pek de tercih edilir bir yöntem değil henüz.
Bu durumun pek çok yan sebebi olsa da en başta gelenleri;
  • Kredi kartı vs. bilgilerimizi vermek istememek, ya göndermezlerse kuşkusu, dolandırıcılık vs. vs. yani kısaca güven sorunu
  • Görmeden ürün almak istememek
  • Ve tabii ki geleneksel şartlanmalarımız
Bunların yanısıra da pek çok sebep mevcut tabii. Fakat dediğimiz gibi tüm 'acaba'larımız hep bu yukarıdaki üç maddenin türevleri en nihayetinde.
Fakat geçenlerde gazetede rastladığım konuyla ilgili bir haber epey bir dikkatimi çekti. BKM(Bankalararası Kart Merkezi) tarafından yayımlanan rapora göre, ülkemizde e-ticaret bu yılın ilk 5 aylık döneminde yıl bazlı %60 oranında artarak 5.7 milyara erişmiş.  Keza yine aynı süre dahilinde yapılan işlem sayısında da %40 dolayında bir yükselme yaşanmış. Hiç şüphe yok ki gayet yüksek oranlar bunlar. Açıkçası şaşırmadık desek yalan olur. Demek ki, ülkemizde yukarıda yazdığımız altbaşlıklar yavaş yavaş kırılmaya başlıyor, halkımız da ne kadar güzel ki sanal ticaretin faydalarının farkına varıyor.
Ne ulaşım derdi, ne mağaza mağaza gezmekle yaşanılan zaman kaybı ne de en önemlisi dükkanın kirasıdır, çalışanların maaşlarıdır, temel giderlerdir vs. derken hepsi de bize yansıtılan ve nihayetinde aynı ürüne ödediğimiz ciddi anlamda fazladan meblağlar…
Merak ettiğimiz ise, acaba sizlerin e-alışverişe bakışınız nasıl? Malum neticede hemen hepimiz günün ciddi bir kesiminde internette gezinen ve olan bitenden aşağı yukarı tamamen haberdar olan kimseleriz.
Mesela internet üzerinden ürün alıyor muyuz? Yahut alıyorsak neleri alıyoruz en çok, belirli bir üst limitimiz var mı? Şimdiye değin bu tür alışverişlerimizde hiç sorunlarla karşılaştık mı? Sanal market alışverişi çok faydalı ama meyve sebze almak sıkıntılı mı? Vs. vs.
**********
Bu arada yine BKM verilerine göre ülkemizdeki  toplam işyeri sayısı yaklaşık 1.2 milyon adetmiş. Bunların neredeyse dörtte biri İstanbul'da iken, Ankara ve İzmir'de ise oranlar sırasıyla %8 ile %7.3. İzmir'in Ankara'ya bu kadar yakın oluşu da ayrıyeten ilgi çekici bu arada. Bu rakamlar dediğimiz gibi toplam işyeri sayısı. Sanal işyerleri ise 23,500 dolayında. Yani toplam işyerlerinin %2'si civarında bir orana karşılık geliyor. İl bazlı sıralama ise yine aynı. %36 İstanbul, yaklaşık %11 kadarı Ankara ve %6.5'u da İzmir'de yer alıyor bu sanal ticarethanelerin.
Velhasıl bilginiz olsun :)