iPhone ve iPad için iOS 5.1.1 Yazılım Güncellemesi Resimli anlatım

Apple az önce iOS 5.1.1 sürümünü yayınladı. Bu sürüm iOS 5.1′te yaşanan bir çok sorunu çözüyor gözüküyor. Lütfen hemen güncelleme işlemine geçmeden veya soru sormadan evvel aşağıdaki paylaştıklarımıza bir gözatın. Çünkü artık güncelleme için birden fazla alternatif bulunuyor.

Not: Yeni iPad’in özelliklerini paylaştığımız tanıtım yazımıza da bu linkten ulaşabilirsiniz. 


Yeni İpad'ı satın almak için tıklayınız

iOS 5.1.1 ile Giderilen Sorunlar ve Yenilikler
Bu güncelleme aşağıdakiler de dahil olmak üzere iyileştirmeleri ve hata düzeltmelerini içerir:
  • Kilitli Ekran kestirmesi kullanılarak çekilen fotoğraflarda HDR seçeneğini kullanma güvenilirliği artırılmıştır
  • Yeni iPad’in 2G ve 3G ağlar arasında geçiş yapmasını engelleyen hatalar giderilmiştir
  • Bazı durumlarda AirPlay video oynatımını etkileyen hatalar düzeltilmiştir
  • Safari yer imlerini ve Okuma Listesi’ni eşzamanlama güvenilirliği artırılmıştır
  • Satın alma işlemi başarılı olduktan sonra ‘Satın alınamıyor’ uyarısının görüntülenmesiyle ilgili bir sorun giderilmiştir
Bu güncellemenin güvenlik içeriğiyle ilgili bilgi için, lütfen şu web sitesini ziyaret edin:


Kablosuz Güncelleme (OTA Update)
Eğer cihazımızda hali hazırda iOS 5 yüklü ise, bu sürümden itibaren  kablosuz, yani iTunes kullanmadan da güncelleme yapabiliyoruz. Ben bu yazıyı hazırlarken cihazımı kablosuz olarak güncelledim. (Kablosuz güncelleme yaparken cihazımızın pilinin en az %50 seviyesinde veya şarja takılı olması gerekiyor.)
“Ayarlar -> Genel -> Yazılım Güncelleme” menüsünden de kablosuz güncellemeyi başlatabiliyoruz. Kablosuz güncellemenin en büyük avantajı da, iTunes ile yapılan güncellemelerde olduğu gibi 500-600MB.’lık bir güncelleme dosyasının indirilmesi yerine, bir önceki sürüm ile olan farkın yani 100-200MB.’lık bir dosyanın indiriliyor olması. Bu sayede güncelleme işlemi de çok kısa sürüyor.
 
Kablosuz olarak yazılım güncelleme yapmak tabii ki tek seçenek değil. Dilerseniz aşağıda paylaştığım gibi yani klasik yöntem ile yani iTunes üzerinden de güncelleme yapılabiliyor. Fakat benim önerim kablosuz güncelleme yapmadan evvel de iCloud ile ya da iTunes üzerinden bir yedek almak. Yedekleme işlemini yaptıktan sonra rahatça kablosuz güncelleme yapabilirsiniz. Açıkçası ben öyle yaptım :)

iTunes ile Güncelleme

Eğer cihazınızın versiyonu iOS 5 değilse yani eski versiyonlarda iseniz o zaman iOS 5.1.1 yüklemek için tek alternatifiniz her zaman olduğu gibi iTunes yani aşağıdaki yöntem. Fakat cihazınızın versiyonu iOS 5 ise de aşağıdaki yöntemi tercih edebilirsiniz.
1) Yedek (Backup) ve Satınalmaları Aktarma (Transfer Purchases)
Bu tip yazılım güncellemelerinde bazen sorun çıkabiliyor ve bu yüzden kullanıcılar Restore işlemi yapmak zorunda kalabiliyor. Dolayısıyla güncelleme işlemine başlamadan evvel önce bir manuel yedek (backup) alın, (hatta isterseniz My Contacts Backup uygulaması ile ayrıca rehberinizin bir yedeğini alın)
Ardından da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Transfer Purchases” işlemini yaparak cihazınızdaki tüm uygulamaları bilgisayarınıza aktarın.
3) iTunes üzerinden USB kablosu ile güncelleme.
Daha evvelki güncellemelerde olduğu gibi iOS5 güncellemesi için de öncelikle iTunes üzerinden cihazımızı USB kablosuyla bilgisayarımıza bağlıyoruz. Ardından da iTunes’un sol menüsündeki iPhone simgesine tıklayıp, sonra da  ekranda çıkan “Güncellemeleri Denetle” (Check for Update) seçeneğine tıklıyoruz. Bu açıdan iOS 5.1.1 güncellemesinin eski güncelleme yöntemlerinden pek bir farkı yok.
Ardında da iTunes, sunucularına bağlanıp bize iOS 5.1.1 isimli yeni bir versiyon olduğunu ve indirmek isteyip istemediğimizi soruyor.
Biz de “Download and Install” (İndir ve Güncelle) seçeneğine tıklayarak, yaklaşık 400-600 MB.’lık dosyayı indirme ve ardından yükleme işlemini başlatıyoruz. (Bu arada indirilecek dosyanın büyüklüğü, cihazın modeline göre farklılık gösteriyor. Ayrıca indirme ve yükleme işlemi bağlantı hızınıza göre değişkenlik gösterse de yaklaşık 1-2 saat sürüyor.)
Bu sefer de hatırlatmakda fayda görüyorum; NOD32 gibi bazı antivirus yazılımları, update dosyasının indirilmesi sırasında (genelde işlemin sonunda) hataya sebep veriyor. Bu yüzden güncelleme işlemine başlamadan evvel bu tip antivirus yazılımlarını geçici olarak kapatmak faydalı olabiliyor. Yoksa dosyanın indirilme veya kurulma işlemi “Network Timeout” gibi hatalar verip yarıda veya sonda kesilebiliyor.
Manuel Güncellemek isteyenler için iOS 5.1 .1 Firmware Download Linkleri
 iOS 5.1.1 güncellemesini manuel olarak indirip cihaza yüklemek isteyenler de aşağıdaki linkleri kullanabilirler.

ÖNEMLİ: Her güncellemede yaptığımız uyarıyı burada tekrarlamakta fayda görüyorum. iPhone’larını Türkiye’den alanlar (yani Turkcell veya Vodafone’un getirttiği cihazlardan) alanlar bu güncellemeyi rahatlıkla yapabilirler. Fakat iPhone’larını yurt dışından getirtip unlock/jailbreak işlemine tabii tutup kullanmak zorunda kalanların iOS 5.1 güncellemesini (update) hemen yapmalarını tavsiye etmiyoruz, çünkü cihazınız kitlenebilir. Unlock yazılımları için de bir süre beklemek gerekebilir.
iphoneturkey sitesinden alıntıdır.